Sanal POS Seçimi Nasıl Yapılır? Sanal POS Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sanal POS Seçimi Nasıl Yapılır? Sanal POS Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sanal POS, işletmelerin çevrimiçi mağazaların sanal dünyadaki ödeme kabul etme noktaları veya kasaları olarak tanımlanabilir. İşletmenin çevrimiçi perakende veya toptan satışları için müşterilerden ödeme almasına olanak sağlayan sanal POS sisteminin farklı farklı birçok türü mevcuttur. Her sanal POS veya sağlayıcının farklı özellikleri, farklı teknik detayları ve farklı maliyetleri vardır. Haliyle işletmelerin sanal POS seçimi yaparken, tüm detaylarla birlikte bir karar vermeleri ve kendileri için en uygun sanal POS seçimini yapmalıdırlar.

Sanal POS sağlayıcılarının veya firmalarının, işletmelere sundukları komisyon oranları birbirlerine yakındır ancak ödeme vadelerinin büyük farklılıklar gösterdiğini söylemek doğru olacaktır. Ödeme vadeleri, komisyon oranları, sanal POS’un ne derece güvenli olduğu gibi daha birçok detay, sanal POS seçimi konusunda mutlaka göz önünde bulundurulması gereken değerlendirme unsurları olmalıdır. Bunların dışında da birçok değerlendirme unsurunun olduğu unutulmamalı ve sanal POS’un her yönü ile işletmeye kolaylıklar sağlıyor olması, işletme çıkarları ile uyuşuyor olması gibi bir durum son derece önemlidir.

Sanal POS seçimi konusunda titiz davranmak, işletmenizin dış dünyada ve özellikle global anlamda müşterilerine ulaşabileceğiniz sanal dünyada, prestij ve güven unsurları konusunda büyük önem taşır. Güvenlik konusunda zayıf, ödeme altyapısı bakımından yetersiz, kullanımı kolay olmayan, teknik problemlerle dolu ve daha birçok kusurun yer aldığı bir sanal pos sisteminin tercih edilmesi, direkt olarak dijital itibarınızın zedelenmesine yol açar. Ayrıca çevrimiçi alışverişlerde büyük önem taşıyan güven unsurunun, yaşanan problemler nedeniyle kalıcı olarak kaybedilmesi gibi bir tehlike ile karşı karşıya kalınması da söz konusu olabilir. Haliyle sanal POS seçimi konusunda işletmelerin dikkat etmeleri gereken en temel detayların aşağıdaki gibi olduğu ve işletme açısından en doğru seçimin yapılabilmesi adına bu detaylarla birlikte hareket edilmesi gerektiğini söylememiz de mümkündür.

Sanal POS Komisyon Oranları

Sanal POS komisyon oranlarının doğru sanal POS seçimi konusunda en önem taşıyan noktalardan biri olduğunu söylemek doğru olacaktır. E-ticaret işletmelerinin en büyük problemlerinden biri pazaryerlerine ödemiş oldukları komisyonlardır. Bu komisyonların kargo maliyetleriyle birleşmesi durumunda ortaya devasa ücretler çıkabilir ve çevrimiçi mağaza açma çözümü, en azından komisyon oranlarının düşürülmesi konusunda oldukça önemli bir fırsattır. Bu fırsatın gerçek anlamda işletmeye fayda sağlayabilmesi adına ise sanal POS firması seçimi yaparken komisyon oranları bakımından en ideal seçeneği bulmak son derece önemlidir. İşletmeler pazaryerlerine ödemiş oldukları komisyonları yine sanal POS firmalarına ödememelidir.

Sanal POS konusunda komisyon ödenmesi gerekliliği söz konusuysa yapılması gereken, %3-4 gibi seviyelerin üstüne çıkmadan komisyon anlaşması yapmaktır. İşletmeler satış hedeflerine göre sanal POS firmaları ile görüşmeler yaparak halihazırda elde edilen komisyon oranlarının da daha aşağı çekilmesi konusunda yeterli pazarlıkları yapmalıdır. Komisyon oranlarının yanı sıra ek olarak depozito, işletim ücreti vb. birçok masraf konusunda da mutlaka bilgi sahibi olunmalı ve sözleşmeler detaylı bir şekilde incelenmelidir. Sürpriz olarak nitelendirilebilecek masraflarla karşılaşılmamalıdır. Sanal POS komisyon oranları değerlendirilirken, ödeme vadeleri de hesaba katılmalı ve belirli bir süre satışlarınızın karşılığını alamadığınızda, bu paranın size yüzde kaç oranında aylık zararının olacağı mutlak suretle genel faiz oranıyla birlikte kıyaslanmalıdır.

Sanal POS Güvenlik Seviyesi

Sanal POS güvenlik seviyesi gerek işletmeler gerekse müşteriler tarafından fazlasıyla önem arz eden bir konudur. İşletmeler ödemelerini sorunsuz bir şekilde almak isterler ve müşteriler de ödemelerini sorunsuz bir şekilde yapıp, kart bilgilerini kötü niyetli kişilere kaptırmamak isterler. Her iki tarafın da bu isteklerini karşılayabilecek, güvenlik konusunda öncü firmalar veya yazılımlara sahip ve sürekli olarak güvenlik altyapıları konusunda gayret eden bir sanal POS firması ya da sağlayıcıları ile çalışılması oldukça önemlidir. Ayrıca sanal POS firmasının işletmeden ziyade bu güveni, müşterilere de ödeme esnasında yansıtabilmesi gerekir.

Çevrimiçi alışverişlerde en önemli detaylardan biri olan güven unsurunun, tercih edilen sanal POS firması veya altyapısı ile sağlanmış olması büyük önem arz eder. Çeşitli güvenlik altyapıları ve sertifikaları olan sanal POS sağlayıcıları, güvenlik konusunda diğerlerine göre çok daha üstünlerdir. SSL korumaları, CVV2 doğrulamaları, PCI-DSS korumaları gibi daha birçok çeşit güvenlik önleminin sanal POS sağlayıcısı tarafından sunuluyor olması, çok daha güvenilir bir ödeme deneyimini gerek işletmeler gerekse müşterilerine sağlayacaktır.

Sanal POS Firmasının Ödeme Tarihleri

Sanal POS firmalarının belirli bir vade ile çalıştıkları bilinir. Kimi firmalar bir ay içerisinde bir defa, kimileri iki defa kimileri dört defa gibi farklı farklı seçeneklerde ödemeler gerçekleştirirler. Aylık periyotlar uzun periyotlar olabilirken, haftalık, 10 günlük ve daha birçok ödeme diliminin olduğu söylenebilir. Bu konuda en ideali ise elbette ki günlük yapılan ödemelerdir. Bazı sanal POS firmaları bu konuda günlük olarak hizmet verir ancak günlük olarak yapılan ödemeler karşısında yüksek komisyon oranları talep edebilir. Bu yüzden işletmelerin, ilk başlıkta da belirtmiş olduğumuz üzere paranın sanal POS firmasında kalması durumunda oluşturduğu vade yükü ile aylık bazdaki komisyon oranı arasında iyi bir şekilde bağlantı kurmaları ve seçimlerinde mutlaka bu detayları dikkate almaları gerekir.

Sanal POS ödeme aralıkları konusunda her ne olursa olsun işletmelerin 30 günü aşmayan vade seçenekleri üzerinde durmaları oldukça önemlidir. Gerek çevrimiçi satışlardan elde edilen tutarın gerekse vade açısından uzun bir süre olmasından ötürü 30 gün üzeri vadelerin işletmeler adına büyük problemler teşkil edebileceğini, bu nedenle 30 gün üzeri vadelerin sakıncalı olduğunu söylemek doğru olacaktır.

Çevrimiçi Satış Mağazanızla Entegrasyonu

Çevrimiçi satış mağazası ile sanal POS sistemleri arasında kurulan bağlantının büyük önem taşıdığı bilinen bir gerçektir. Kötü entegrasyon modellerine sahip sanal POS sağlayıcılarında, entegrasyonun gerek maliyet gerekse zaman açısından büyük bir sorun teşkil ettiği görülür. Entegrasyonun kolay bir şekilde yapılamaması veya entegrasyonda sürekli olarak sorunların yaşanması durumu işletmenin prestijine de ciddi anlamda zarar verecektir. Böylesi durumların önüne geçebilmek adına dikkat edilmesi gereken nokta ise kolay entegrasyonu olan, fazla yazılım bilgisi gerektirmeyen ve ödemelerin fatura edilmesi konusunda çevrimiçi mağazaya kolaylık sağlayacak sanal POS seçeneklerinin kullanılmasıdır.

Sanal POS sistemlerinin çevrimiçi mağazalara olan entegrasyonu, en az komisyon ve ödeme döngüleri yani, vadeler gibi detaylar kadar önem taşır. Bu yüzden kolay entegre edilebilen ve aynı zamanda dışarıdan da kolay bir şekilde erişilebilen sanal POS entegrasyon sistemlerinin kullanılması gerekliliği büyük önem taşır. İşletmeler kolay entegre edemeyecekleri, bu konuda ilgili firmadan anında destek alamayacakları ve aynı zamanda uzaktan rahatlıkla kontrol amaçlı erişemeyecekleri sanal POS seçeneklerinden mutlaka uzak durmalıdırlar.

Sanal POS Firmasının Destek Sistemleri

Sanal POS firmalarının vermeleri gereken en önemli hizmetlerden biri de destek hizmetleridir. İşletmelerin veya çevrimiçi mağazaların aniden gelişen sanal POS problemleri ile karşı karşıya kalmaları gibi bir durum söz konusu olabilir. Yaşanan problemlerin gerek işletme kaynaklı gerekse sanal POS altyapısı kaynaklı olması herhangi bir önem arz etmez. Asıl önem arz eden nokta sorunun bir an önce çözülebilmesidir. Eğer sanal POS sağlayıcısının yeterli düzeyde desteği yoksa destek ekibi zayıfsa ve teknik anlamda gerekli yetkinliklere sahip değillerse, birçok problemin şimdiden işletmeleri bekliyor olduğu söylenebilir.

Sanal POS problemlerinin büyük bir çoğunluğunda ödemelerde sorunlar yaşanır ve tüketiciler ödemelerini gerçekleştirme konusunda güçlük yaşarlar. Üstelik böylesi durumlarda ise büyük bir endişeye kapılırlar ve işletmeler de müşteriler nezdinde ciddi güven sorunları yaşarlar. Böylesi durumlarda anlık müdahaleler, destek ekibinin yanıt süresi, destek ekibinin sorunu çözümleyebilmesi ve gerekli teknik yeterliliğe ya da yeteri kadar tecrübeye sahip olması gibi durumlar önemli avantajlardır. Ödeme alınmaması süresinin minimize edilmesi gibi bir sonuç alınabilir ancak destek konusunda ve özellikle destek ekibinin teknik yetersizliği konusunda ciddi problemleri olan sanal POS firmalarıyla çalışmamak büyük bir avantaj sağlar. Ayrıca çeşitli yorumlar, aynı altyapıyı kullanan işletmeler ve şikayet platformları gibi sanal POS firmaları hakkında deneyimlerini gözlemleyebileceğiniz kişilere veya kaynakları da mutlaka değerlendirmelisiniz.

Kolay Yönetilebilir Olması

Sanal POS firmaların çevrimiçi mağazalar veya işletmeleri için sunmuş oldukları belirli arayüzler vardır. Gerek mobil uygulamalar gerekse sanal POS firmasının sağlamış olduğu seçenekler dahilinde bu arayüzlere ulaşmak mümkündür. Sanal POS firmalarının sağlamış oldukları bu arayüz seçeneklerinin anlaşılabilir olması, kolay yönetilebilir olması, kolay ulaşılabilir olması ve çeşitli değişikliklerin sadece birkaç adımda gerçekleştirilebiliyor olması büyük önem taşıyan bir konudur.

Sanal POS arayüzlerinin fazla teknik detaylar gerektirmemesi son derece önemlidir ve işletmelerin özellikle satışların yoğun olduğu dönemlerde çeşitli aksiyonları çok daha kolay bir şekilde alabilmeleri veya çeşitli ayarlara dair düzenlemeleri daha hızlı bir şekilde yapabilmeleri mümkün olur. Sanal POS arayüzlerinin kolay yönetilebilir olması seçim konusunda çok büyük önem taşıyan bir unsur olmasa da çeşitli dönemlerde özellikle işletmeler için çok hayati değişikliklerin daha kısa sürede yapılabilmesi gibi avantajları olabilir. Bu senaryolar da göz önünde bulundurulmalı ve seçimlerde bir değerlendirme kriteri olarak kullanılmalıdır.

Taksit Seçenekleri

Sanal POS seçeneklerinin müşterilere sunmuş olduğu ödeme seçenekleri konusunda çeşit çeşit detaylar vardır. Kimi sanal POS seçenekleri komisyon oranlarını müşterilere doğrudan yansıtabilir kimileri ise komisyonları işletmeden keser. Kimi sanal POS sağlayıcıları çok fazla taksit seçeneği sunar ancak yüksek komisyonlar talep eder. Kimi sanal POS sağlayıcılarının taksit seçenekleriyle oluşan komisyon yükünü direkt olarak müşterilere yıkması gibi bir durum söz konusudur. Sanal POS sağlayıcılarının ödeme seçenekleri her ne olursa olsun ödeme konusunda taksit gibi çeşitli kolaylıklar sağlaması son derece büyük önem taşıyan bir konudur.

Sanal POS tercihi yaparken mutlak suretle sanal POS sağlayıcısının ne gibi taksit seçenekleri sunduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Taksit seçenekleri sonucunda oluşan komisyonların boyutu mutlaka bir değerlendirme kriteri olmalıdır. Sanal POS firmalarının taksit konusunda bankalarla veya benzer kurumlarla ne gibi anlaşmalar içerisinde olduğuna göz gezdirilmelidir. Sağlayıcı firmaların taksit anlamında dönemsel kampanyalarının sıklığı veya potansiyeli, sanal POS seçimi konusunda önem taşıyan unsurlardır.

Ne Kadar Özelleştirilebilir?

Sanal POS sistemlerinin sabit kalıplarda olması, işletmenin iş modeline uygun bir şekilde özelleştirilememesi ve hatta işletmenin işleyişini sanal POS’a göre şekillendirmesi gibi durumlar, o sanal POS seçeneğinin işletme için yanlış olduğunu gösteren durumlardır. Günümüzde sanal POS şirketlerinin ve sağlayıcılarının gelişmişlik seviyeleri en çok da bu detayla çok daha iyi bir şekilde anlaşılabilir. Alanında uzman ve gelişmiş sanal POS sağlayıcıları her zaman için çok daha özelleştirilebilir sanal POS seçenekleri sunarlar. Çevrimiçi mağazanız için de tercih edeceğiniz sanal POS seçeneğinin ne derece özelleştirilebilir olduğu ve iş modelinizde zaman zaman meydana gelebilecek değişimlere ne şekilde ayak uydurabileceği gibi detaylar da sanal POS seçimi sırasında göz önünde bulundurulmalıdır.

Detaylı Raporlama

Sanal POS seçeneklerinin raporlama konusunda gelişmiş olmaları büyük önem taşıyan detaylardan biridir. İşletmenin çevrimiçi satış stratejisinden tutun da pazarlama ve diğer bütün sanal satış operasyonlarına etki eden raporlar, sanal POS tarafından işletmelere sunulmalıdır. İşletmelerin sanal POS tercihi yaparken özellikle raporlama konusunda tercih edecekleri sanal POS’ta araması gereken detaylar şu şekildedir:

  • Çeşitli zaman periyotları içerisinde en çok alışveriş yapan müşteriler,
  • Ortalama bir alışveriş tutarı,
  • Günlük, haftalık, aylık ve dönemsel zaman aralıkları dikkate alınarak satışın en çok yapıldığı dönemler,
  • Hangi ürünlerin hangi müşteri tarafından daha çok satın alındığı,
  • Taksit seçeneklerinin kullanımı,
  • Yapılan kampanya veya promosyonların satışlara yansıması,
  • Günlük başarısız olan ödeme sayısı ve bu başarısız ödemelerin nedenleri gibi birçok detay, sanal POS raporları içerisinde yer almalıdır.

Sanal POS’lar tarafından yapılan bu detaylı raporlamalar sayesinde işletmelerin gelecek dönemki satışlara dair veya halihazırdaki satış performanslarına dair çeşitli aksiyonlar almaları gibi bir durum söz konusu olacaktır. Detaylı raporlamalar, işletmelerin gelecekten ders alıp geçmişe yönelik planlamalar yapmaları ve aksiyonlar almaları adına önemli yol göstericilerdir.

Sanal POS Neden Çevrimiçi Satışlarda Önemlidir? İşletmeler Neden Sanal POS Tercih Etmeli?

Sanal POS tercih etme gerekliliği veya zorunluluğu tamamıyla işletmenin büyümesinden kaynaklanan bir durumdur. İşletmenin farklı şehirlerden talepler alması, pazaryerlerinde belirli bir müşteri kitlesi elde etmesi ve aynı zamanda çevrimiçi satış mağazasına dair müşterilerden online ödeme tavsiyeleri almaları gibi birçok durum, artık dijital anlamda büyümenin zorunluluk haline geldiği ve bu nedenle işletmelerin sanal POS entegrasyonunu hayata geçirmeleri gerektiğini gösterir. Yerel satıştan ziyade, ulusal ve hatta global pazarlara açılmak isteyen işletmelerin bu büyüme hamleleri konusunda en önemli adımlarından biri sanal POS vasıtasıyla hayata geçecektir. Sanal POS sayesinde işletmenin her lokasyondaki her müşterisine hızlı bir şekilde satış yapması söz konusu olacaktır.

Fiziksel satışlarda zaman zaman veresiye satış gibi durumlarla karşılaşılabilirken, online satışlar sayesinde direkt olarak peşin satışlar elde etmek mümkün olacaktır. Vadeli satış veya veresiye satış gibi bir durum ortadan kalkacaktır. Haliyle bu konu işletmeler adına son derece önemli kazanımlardan biri olacaktır. Bunun yanı sıra işletmelerin sanal POS sayesinde işletmelerin öngörülebilir satış rakamları elde etmeleri, daha geniş müşteri ağları kurmaları, pazarlama faaliyetlerinin daha geniş kitlelere ulaşması gibi birçok avantajın da beraberinde geldiği söylenebilir. Sanal POS, bir diğer adıyla online ödeme kabulü, işletmelerin dijital dünyada güvenilirliklerini ve prestijlerine öne çıkaran önemli bir unsurdur.

İşletmeler için Sanal POS Maliyeti Nedir?

İşletmeler adına sanal POS konusunda oluşabilecek maliyetlerin tamamıyla tercih edilen sanal POS firmasının şartlarına bağlı olduğu söylenebilir. Sanal POS firmasının sunduğu vade bile işletme için bir maliyettir. Bu nedenle sanal POS maliyeti en ince ayrıntısına kadar hesap edilmeli ve göz önünde bulundurulmalıdır. Satış başına komisyon, aylık veya senelik işletim ücretleri gibi birçok detayın, işletmelerin sanal POS maliyetlerini etkilediği bilinir. Genel olarak sanal POS maliyetlerinin ise şu şekilde kategorize edilmesi mümkündür:

  • Ekipman Maliyetleri: Sanal POS sağlayıcılarının çalışma prensipleri, entegrasyon modeli, erişilebilirliği gibi birçok konu özelinde çeşitli maliyetler içermesi söz konusu olan bir durumdur. Sanal POS kurulumu ve erişimi için elde edilecek donanımların belirli bir maliyet oluşturduğu söylenebilir.
  • İşlem veya Komisyon Maliyetleri: İşlem veya Komisyon Maliyetleri: Sanal POS firmalarının büyük bir çoğunluğu satış başına belirli komisyonlar ile çalışırlar. Sadece satışlardan alınan yüzdelik komisyon, satış başı yüzdeli komisyonla birlikte ekstra 25 kurul işlem ücreti gibi maliyetler ve daha birçok maliyet seçeneği işletmelerin karşılarına çıkabilir. Söz konusu işlem veya komisyon maliyetlerinin sanal POS sağlayıcıları tarafından birçok şekilde adlandırılmaları mümkündür. Bu nedenle işletmeler sanal POS maliyetleri konusunda en çok işlem maliyetlerine dikkat etmeleri ve bu maliyetleri tümüyle ele almaları gerekir.
  • Vade Maliyetleri: Bazı sanal POS firmaları günlük ödemeler, bazıları haftalık ve bazıları da daha uzun dönemler dahilinde ödemeler yaparlar. İşletmelerin ise süre bazında vade maliyetlerini mutlaka sanal POS maliyetleri içerisinde hesaba katmaları gerekir.
  • Yazılım Maliyetleri: Sanal POS’un entegrasyonu, ek özellikleri ve daha birçok özel durumu nedeniyle yazılım maliyetleri olabilir. Genelde bu maliyetler tek seferlik maliyetlerdir ve bir daha yazılım konusunda herhangi bir maliyet altına girilmesi söz konusu olmaz.
  • Ek Yazılım Maliyetleri: Ek yazılım maliyetleri, işletmelerin sanal POS özelinde çok daha fazla seçenek talep etmeleri ve daha özel bir sistem elde etmeleri amacıyla karşılaştıkları maliyetlerdir. Sanal POS firmaları tarafından sunulan hizmetin dışında işletmelerin ekstra talepler oluşturmaları, söz konusu ek yazılım maliyetlerinin doğrudan ortaya çıkmasına neden olurlar.